Літо, літечко !!! В садочку пора оздоровлення, єднання з природою, цікавих ігор та спортивних змагань ...

Як уникнути ситуацій, пов'язаних з торгівлею людьми


Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» торгівля людьми — здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, яке відповідно до Кримінального кодексу України визнається злочином.

Торгівля людьми може відбуватися у різних формах:

1.   Торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації.

2.  Торгівля людьми з метою втягнешся у злочинну діяльність.

3.  Торгівля людьми з метою використання у збройних конфліктах.

4.  Торгівля людьми з метою вилучення органів.

5.  Проведення дослідів над людиною без її згоди.

6.  Примусова вагітність.

7.  Торгівля людьми з метою трудової експлуатації (примусова праця).

8.  Усиновлення або удочеріння з метою наживи тощо.

9.  Торгівля людьми з метою використання у жебракуванні.

Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів внутрішніх справ щодо захисту прав і свобод.

 

Поради як уникнути ситуацій, пов’язаних з торгівлею людьми:

Якщо Ви їдете працювати за кордон

1.  Переконайтесь, що фірм;», яка запропонувала Вам роботу, має ліцензію у місцевому центрі зайнятості (якщо ця фірма регіональна) або в Ліцензійній палаті Державного центру зайнятості (якщо фірма зареєстрована у Києві) на працевлаштування українських громадян за кордоном.

2.  Поцікавтесь у місцевому Центрі, чи є у фірми позитивний досвід працевлаштування українських громадян за кордоном.

3.  Вимагайте оформлення спеціальної робочої візи — туристична та гостьова візи не дають права на роботу.

4.  Підписання контракту є обов'язковою умовою працевлаштування. Контракт підписується у 2 примірниках (дія кожної із сторін).

5.  Контракт повинен бути написаний зрозумілою дія Вас мовою (українською, російською чи іншою).

6.  У контракті повинна міститися найбільш повна інформація про умови роботи: термін дії контракту, тривалість робочого дня, вихідні дні, оплата праці, умови проживання, медичне страхування, повне ім'я та адреса роботодавця, умови розірвання контракту.

7.  Уникайте фраз типу «та інші види робіт», «всі роботи на вимогу роботодавця».

8.  По приїзді у країну, де будете працювати, зареєструйтесь у посольстві України — інформація про Ваше перебування допоможе дипломатичним представникам України захистити Ваші інтереси у разі необхідності.

 

Якщо Ви плануєте вийти заміж за іноземця

1.      Запам'ятайте, фіктивний шлюб — порушення закону. Це може стати причиною Вашого ув'язнення або депортації (видворення із країни).

2.      Ви повинні мати якомога більше інформації про свого майбутнього чоловіка: чи має він постійну роботу, чи був одружений (скільки разів), чи розлучений (розлучення та окреме проживання — різні речі).

3.      Запропонуйте нареченому зустрітися не на «нейтральній» території (це може шхтавити Вас у залежність), а в Україні.

4.      Поцікавтесь особливостями шлюбного законодавства країни, в якій плануєте жити, у тому числі і правами спільних дітей. Вашими правами у випадку розлучення. Це можна зробити у посольстві та у юриста.

5.      Порадьтеся з юристом щодо укладення шлюбного контракту.

6.      Переконайтесь, що шлюб, зареєстрований в Україні, буде дійсним за кордоном. При необхідності свідоцтво про шлюб можна легалізувати.

7.      Виїжджаючи за кордон по гостьовій візі нареченої, пам’ятайте, ця віза не дає права на роботу.

8.      Залишіть копію закордонного паспорта та точну адресу нареченого батькам. Регулярно телефонуйте додому

 

Якщо Ви їдете навчатись за кордон

Для того, щоб отримати дозвіл на навчання за кордоном (студентська віза), необхідно підготувати ряд документів. 51 к правило, до посольства обраної Вами країни подаються:

1.  Свідоцтво про закінчення середньої школи (оригінал та переклад, завірений у нотаріуса та затверджений Міністерством юстиції та Міністерством закордонних справ України).

2.  Документ про здачу іспитів до вищих навчальних закладів України.

3.  Довідка про те, що Ви не були засуджені.

4. Переконайтесь, що обраний навчальний

заклад за кордоном зацікавився Вами.

Досить часто знання мови країни, в яку Ви їдете, є основною умовою для отримання дозволу на навчання. Запам'ятайте, туристична віза не дає права на отримання статусу студента за кордоном!!!

Торгівля людьми — це особливо тяжкий злочин, передбачений от. 149 Кримінального кодексу України, жертвою якого може стати будь-хто, коли виїжджає за кордон працювати, навчатися або подорожувати. За торгівлю людьми або інших вчинення незаконних угод щодо людини передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

 

Пам'ятайте. Ви в небезпеці коли:

—        Вам пропонують виїхати за кордон в дуже короткі терміни.

—        Вам пропонують оформити всі документи і оплатити Ваш проїзд в кредит.

—        Вам пропонують перетнути кордон нелегально (за фальшивими документами)

—        Вам пропонують не ділишся інформацією про наміри виїхати за кордон з рідними, щоб «пізнішеїх приємно здивувати».

—        Вам пропонують посилитися в якісь квартирі на період до формування групи до виїзду за кордон.

—        Ви знаходитесь під постійним наглядом.

—        Вас ізолювали, не дозволяють виходити з приміщення, телефонувати.

—        Вам пропонують працювати в рахунок боргу.

—        Вас принижують, ображають чи погрожують.

При виїзді за кордон обов’язково потрібно зробити 2 копії внутрішнього та закордонного паспорта, білетів, страхового полісу, трудового договору (запрошення на навчання). Один примірник копій лишити у родичів чи друзів, інший - зберігати окремо від оригіналів документів. Крім того, необхідно завжди мати суму для повернення на батьківщину та знати контактну інформацію організацій, які можуть Вам допомогти у скрутній ситуації закордоном.

Якщо Ви плануєте залишатися в країні довше ніж три місяці, зареєструйтесь в українському посольстві/консульстві.

 

Крім цього, готуючись до закордонної поїздки, іромадянам слід з'ясувати можливі застереження МЗС щодо відвідання тієї чи іншої країни.

 Друк  E-mail

Яндекс.Метрика